• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Husk krydderiet til din portefølje-ret

Hvad skal man som investor være opmærksom på, når man sammensætter sin portefølje? Kundechef i Danske Invest Lars-Kristian Olsen giver nogle svar.

Uanset om du sværger til danske obligationer eller afrikanske aktier, bør du altid sikre dig en vis risikospredning og investere i flere forskellige typer aktiver spredt over forskellige lande. Det giver dig både en mindre risiko og samtidig bedre chancer for et godt afkast. Det fortæller Danske Invests kundechef Lars-Kristian Olsen.

"Når jeg møder kunder, plejer jeg at sammenligne deres investeringer med en middagsret. Det kan godt være, at du har en særlig kærlighed for danske obligationer, og så skal du selvfølgelig lade det være hovedingrediensen. Men for at retten bliver meget velsmagende, er det vigtigt, at der tilføjes forskellige krydderier som eksempelvis aktier og virksomhedsobligationer," fortæller Lars-Kristian Olsen.

Tre kasser med penge
Når du skal sammensætte din portefølje, skal du tage udgangspunkt i flere faktorer, forklarer Lars-Kristian Olsen.

"Du skal sammen med din investeringsrådgiver lave en investeringsprofil bl.a. baseret på din risikovillighed og din tidshorisont. Herefter kan din rådgiver hjælpe dig med at sammensætte en portefølje af aktier og obligationer, som passer til din profil," fortæller Lars-Kristian Olsen.

Det med tidshorisonten kan nogle gange være svær at få styr på. Lars-Kristian Olsen forklarer, at han plejer at opdele kundernes formue i tre kasser: Én til den daglige likviditet, der bare skal stå på kontoen, så pengene kan bruges løbende. I kasse to er de penge, du får brug for inden for en tidshorisont på 1-2 år, måske fordi der er en rund fødselsdag eller lignende i horisonten, hvor pengene skal bruges. I kasse tre er de penge, du ikke skal brug før om 3-7 år. I kasse tre kommer middagsretten ind i billedet.

Rene obligationsinvesteringer kan også være risikofyldte
Han forklarer, at det ofte er en god ide at sprede sig ud over mange forskellige typer aktiver og ikke kun holde sig til én enkelt type aktiver som eksempelvis obligationer. Investeringer udelukkende i danske obligationer kan således også være risikofyldt. I et marked med lave renter som i øjeblikket er det sandsynligt, at renten stiger. Det giver lavere kurser på obligationerne og kan dermed give tab til investorerne.

Der findes pasningsprodukter, der blander aktier og obligationer for investorerne alt efter risikoprofil og udsigterne på de finansielle markeder. På den måde slipper investorerne for løbende at skulle tage stilling til sammensætningen af porteføljen. Læs mere om afdeling Mix her.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.