• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Her ser eksperten muligheder i østeuropæiske aktier

Hvordan udviklede 2016 sig for østeuropæiske aktier, og hvor har chefporteføljerådgiveren sit fokus i år?

Udviklingen for østeuropæiske aktier var blandet i 2016 med både store vindere og tabere, men overordnet er aktierne stadig attraktivt prisfastsat. Det vurderer Morten Lund Ligaard, chefporteføljerådgiver for fonden Danske Invest Østeuropa KL med fokus på østeuropæiske aktier. Han gør her status for 2016 og giver sin vurdering af, hvad investorer kan forvente af udviklingen i aktierne i regionen i det kommende år:

1. Hvordan har østeuropæiske aktier udviklet i 2016?
”Helt generelt har aktierne i Østeuropa virkelig haft en blandet udvikling i år. Nogle markeder har klaret sig rigtig godt, mens andre har haft det rigtig svært. Eksempelvis er det russiske aktiemarked steget med omkring 45 pct. opgjort i euro siden starten af året, mens aktiemarkedet i Tyrkiet, som i vores univers er inkluderet i Østeuropa, er faldet med omkring 7 pct. Et forholdsvis stabilt land som Polen har oplevet stigninger på omkring 4 pct.”

2. Hvad har overrasket dig mest i 2016 inden for østeuropæiske aktier?
”Rusland har været den store positive overraskelse. Det har overrasket mig, i hvilken grad landet har formået at tilpasse sig den meget lavere oliepris, sanktionerne og det faktum, at valutaen de sidste par år er blevet alvorligt svækket. Det har blandt andet gjort eksportvirksomhederne mere konkurrencedygtige, og det har skabt en balance i økonomien. Det har også overrasket meget, at der var forsøg på et militærkup i Tyrkiet. Det var et af de helt store chok i 2016. Det blev et meget kortvarigt forsøg på et kup, men det har haft stor effekt på det tyrkiske aktiemarked. Også terrorhandlingerne i landet har haft stor negativ effekt på aktiemarkedet, på turismen og på landets valuta.”

3. Hvad er dine forventninger til østeuropæiske aktier i 2017?
”Udviklingen i de østeuropæiske aktier vil afhænde meget af udviklingen i de globale aktiemarkeder. Vores syn på østeuropæiske aktier i 2017 er overordnet positiv, fordi vi vurderer, at aktierne i regionen generelt er attraktivt prisfastsat i forhold til aktierne i de mere udviklede lande. Det er derfor vores vurdering, at aktierne har yderligere potentiale, hvis den globale økonomi udvikler sig positivt. Kigger vi på Rusland, er der blevet mere optimisme, fordi Donald Trump er blevet valgt til præsident i USA. Trump har signaleret, at han er mere afslappet i forhold til Rusland, og det har givet håb om, at flere sanktioner mod Rusland kan blive løftet. Risikoen for strammere sanktioner mod landet er i det mindste blevet mindre.”

4. I hvilke sektorer eller lande ser du størst potentiale i 2017?
”Vi kigger meget på enkeltselskaber, og her har vi den største sektoreksponering imod finanssektoren. Det vil også være tilfældet, når vi træder ind i 2017. I mange lande er finanssektoren meget moden og udviklet, men det er ikke tilfældet i Østeuropa, og her ser vi stadig potentiale. Det samme gør vi i forbrugssektoren, fordi vi generelt ser stigende velstand i Østeuropa, og i eksportsektoren, fordi selskaberne i Østeuropa i dag er meget konkurrencedygtige.”

5. Hvilke sektorer eller lande ser du mest risiko ved?
”En sektor som vi ikke er meget eksponeret imod, er telekommunikation. Området for telekommunikation er meget veludviklet i Østeuropa i dag, faktisk lige så veludviklet som i Vesteuropa. Derfor kigger vi ikke meget på netop den sektor, selvom vi har nogle udvalgte telekommunikationsselskaber i porteføljen.”

Denne artikel er ikke investeringsrådgivning. Investering er altid forbundet med risiko, og afkast kan blive negative. Tal med din rådgiver inden du foretager investeringsbeslutninger.
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.