• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Her har eksperten sit aktiefokus i Europa

Chefporteføljerådgiver Henrik Husted Knudsen fra aktiefonden Danske Invest Europa Fokus ser aktuelt gode investeringsmuligheder inden for forbrug og service.

45FBAF9D7DD50674

Europas økonomi står overfor fornuftige vækstrater, faldende arbejdsløshed og stigende indenlandsk forbrug. Men modsat giver den faldende oliepris uro på finansmarkederne, og den svagere vækst i Kina og andre emerging markets rammer mange europæiske selskaber på eksporten.

Spørgsmålet er derfor, hvor man som investor skal have sit fokus i øjeblikket, når det gælder europæiske aktier.

”Sektorer, som vi i øjeblikket finder interessante, er dem, der har med forbrug og service at gøre. Her findes der selskaber, der har fundet en niche inden for deres sektor, og de kan være attraktive,” siger Henrik Husted Knudsen, der er chefporteføljerådgiver for Danske Invest inden for europæiske aktier. Her står han i spidsen for aktiefonden Danske Invest Europa Fokus, der pt. består af en håndplukket portefølje af 33 europæiske selskaber.

To af aktierne i porteføljen
Henrik Husted Knudsen rejser jævnligt rundt i Europa for at mødes med ledelserne i selskaber, han har i sin portefølje eller overvejer at investere i. Så kan han på nærmeste hold vurdere selskabernes potentiale og spørge ind til regnskabstal og fremtidsplaner. Hvis man spørger chefporteføljerådgiveren, hvilke to selskaber han aktuelt vil fremhæve i sin portefølje for deres lovende udsigter, peger han på to tyske aktier inden for forbrug og service – Fielmann og Brenntag.

Fielmann er en stor, tysk optikerkæde.

”Vi er meget interesserede i Fielmann, der sælger omkring 50 pct. af alle de briller, der bliver solgt i Tyskland, til en markant lavere pris end gennemsnittet,” fortæller Henrik Husted Knudsen .

Han forklarer, at mængden af ældre mennesker i Tyskland stiger, og jo ældre folk bliver, jo større er chancen for, at de skal have flerstyrkede briller, som let koster fire-fem gange mere end et par almindelige briller.

”Fielmann har en interessant prissætning på deres briller, og derfor tror vi på, at virksomheden kommer til at drage en betydelig fordel af det skift, der sker, når deres kundegruppe bliver ældre,” siger Henrik Husted Knudsen.

Tysk distributør af kemi
I servicesektoren er det blandt andet tyske Brenntag, der har vakt Henrik Husted Knudsens interesse. Selskabet er interessant, fordi det distribuerer produkter inden for kemi og specialkemi og har et vidt forgrenet distributionsnet i Europa og USA. Virksomheden specialiserer sig i at sælge små enheder af for eksempel smøreolie til mindre maskinfabrikker. En gennemsnitlig faktura ligger på under 2.000 euro.

”Brenntag producerer ikke selv kemiprodukter, men ejer og driver distributions-, lager og transportfaciliteter, hvilket gør, at forretningsmodellen kræver en lav kapitalbinding,” siger Henrik Husted Knudsen.
 
Begrænset effekt af Kina
Om 2016 bliver det år, hvor privatforbruget i Europa for alvor får et løft, er svært at forudse. Henrik Husted Knudsen forventer ikke, at uroen på det kinesiske aktiemarked og bekymringen om landets vækst vil have en voldsom effekt på de europæiske aktier.

”Det har stået klart i nogle år, at Kina var udfordret. Markedet har forventet, at væksten i Kina på et eller andet tidspunkt ville komme ned. Europa har kørt i relatvt lavt gear i en årrække nu, så min vurdering er, at effekten vil være forholdsvis begrænset,” siger chefporteføljerådgiveren.

Der er dog risiko for, at europæiske aktier kan få nedgang i år. På trods af en hård start for aktiemarkederne indtil nu i 2016 har markedet trods alt set en pæn stigning de seneste 4-5 år.

”Af den årsag er det bestemt ikke alle aktier, der er billigt prisfastsat. Så der er en risiko for, at prisfastsættelsen bliver lavere. Der er også en risiko for, at væksten i Europa og resten af verden kommer til at skuffe. Alt er ikke rosenrødt,” siger Henrik Husted Knudsen.

Er blevet mere kræsen
Efter nogle udfordrende år for hans egen portefølje i 2013 og 2014 har han kigget sin investeringsproces efter i sømmene, men har ikke fundet grund til at foretage dramatiske ændringer.

”Vi har sådan set ikke ændret noget på processen, men vi er blevet mere kræsne. Det har vi draget fordel af i 2015, og det kommer vi også til fremadrettet,” siger Henrik Husted Knudsen.

Chefporteføljerådgiver Henrik Husted Knudsens omtale af selskaber i sin portefølje er ikke en investeringsanbefaling fra Danske Invest. Rådfør dig altid med din rådgiver, inden du foretager en investering.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.