• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Gældskrisen: Nye skridt væk fra afgrunden

Den makroøkonomiske situation i Europa er ubetinget forbedret i forhold til for blot 3-4 måneder siden, men der er stadig lang vej igen.

Konturerne af endnu en redningspakke til Grækenland er ved at være på plads. Og selv om usikkerheden om implementeringen er høj, og Grækenland står over for meget store problemer, skaber det en vis grad af klarhed, og det er godt nyt for alle. Og i det hele taget er udsigterne for den europæiske økonomi ubetinget forbedret i forhold til for blot få måneder siden. Men chefanalytiker i Danske Invest Bo Bejstrup Christensen er stadig skeptisk. På kort sigt er der lyspunkter, men på den lange bane står landene foran store opgaver, påpeger han.

På kort sigt har det ifølge Bo Bejstrup Christensen været afgørende, at Den Europæiske Centralbank, ECB, har åbnet sluserne for likviditet til bankerne. Det har været med til at stabilisere banksystemet og genåbnet de finansielle markeder. Det er godt. Men på lang sigt er der stadig udfordringer – store udfordringer for landene i Europa.

Vanskelige vilkår
”Det ser ud til, at der kommer en løsning i Grækenland. Det er godt. Men de seneste uger har vist, at det er meget vanskelige vilkår i flere af landene. F.eks. skal en række lande som Spanien og Italien stramme meget op på deres finanspolitik i 2012, og de seneste år har vist os, at opstramninger i finanspolitikken kan have store konsekvenser for den generelle økonomi,” fortæller Bo Bejstrup Christensen.

Han understreger, at på den lange bane skal landene i Euroland rydde op i deres budgetter, ligesom der skal øget finanspolitisk samarbejde til i Euroland.

Første spæde skridt
”Vi har allerede set de første spæde skridt i efteråret, men der er meget lang vej igen,” siger Bo Bejstrup Christensen og henviser til den såkaldte finanspagt.

Finanspagten går blandt andet ud på, at medlemslandene forpligter sig til at holde deres strukturelle underskud på max 0,5 pct. af BNP, ligesom den nye permanente hjælpefond, ESM, skal træde i kraft allerede til sommer i stedet for 2013. Samtidig skal der være automatiske sanktioner for de lande, der har underskud ud over det tilladte.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.