• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Man-fre: 09.00 - 17.00

  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 17.00

  Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 21.00
  Fredag:      08.00 - 18.00
  Lørdag:     10.00 - 18.00
  Søndag:    10.00 - 21.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08

Del

Folketingsvalget har minimal indflydelse på dine danske aktier

Når vi går til stemmeurnerne den 5. juni i år, er det ikke en begivenhed, der fylder meget hos forvalterteamet af danske aktier i Danske Invest. De er langt mere optaget af, hvad der sker i amerikansk politik. Læs her hvorfor.


På Grundlovsdagen bliver det afgjort, om Danmark skal ledes af en rød eller blå regering i de næste fire år. Det er en national begivenhed, der fylder så meget i de danske medier, at det kan virke som om, at hele Danmarks fremtid står på spil. Men, hvordan ser det ud fra cockpittet i en af Danmarks største aktiefonde for danske aktier?  Vi har talt med Jesper Nergaard Poll og Jacob Schmidt Johansen, der forvalter aktiefondene Danske Invest Danmark og Danske Invest Danmark Fokus.
 
Hvilken betydning har folketingsvalget for de danske aktier?  
Stort set ingen. I Danmark har vi en lille åben økonomi, der er meget mere afhængig af det globale marked and af det danske. Hvis vi ser bort fra bankerne, henter de selskaber, vi er investeret i, mindre end fem procent af omsætningen her i landet. Resten ligger i udlandet. I Danmark har vores erhvervsliv været ekstremt dygtige til at dyrke nogle små nicheprægede forretningsområder, hvor vi til gengæld er internationalt førende. Det er forretningsområder som insulin, vindmøller, enzymer, høreapparater med flere. Så uanset, hvad der ellers skulle ske i den danske valgkamp, kan det kun ramme en meget lille del af omsætningen i selskaberne.
 
Gør det så en forskel for mine danske aktier, om vi får en blå eller rød regering?
Nej. De store forlig bliver som regel lavet bredt ind over midten og er undervejs i lang tid. Desuden er der helt overordnet ikke den store forskel på den erhvervspolitik, de to blokke vil føre. Det er ofte blot nuancer. Så om det er Mette eller Lars, der kommer til at sidde med magten, vil det med stor sandsynlighed ikke have den store betydning for det danske aktiemarked.
 
Betyder det, at I ikke behøver at følge med i valgkampen?
Vi følger naturligvis med i dansk politik som en del af vores analysearbejde. Men for os handler det mere om det, der sker imellem valgene. Når der bliver truffet beslutning om nye skatter og afgifter, kan det have betydning for det danske erhvervsliv. Ligesom lovforslag om at regulere bankerne naturligvis vil påvirke de banker vi er investeret i. Det samme gælder for de selskaber som er indenfor bygge- og anlægssektoren. Når folketinget vedtager storstilede planer om udvidelser af den danske infrastruktur, kan det påvirke de store danske entreprenørselskaber. Men det er dog ikke noget vi rigtigt har hørt om endnu under denne valgkamp.
 
Er der så andre valg i verden, som I følger mere med i?
Helt afgjort. Når der sker store geopolitiske begivenheder på de markeder, hvor de danske selskaber skaber indtjening, har det naturligvis vores interesse. Tag det amerikanske valg som eksempel. Da Donald Trump førte valgkamp med sloganet ”Make America Great Again”, fik det også stor betydning for de danske aktier. Trump gik blandt andet til valg på at begrænse handlen med Kina for at styrke industrien i USA. Den slags udmeldinger giver usikkerhed i aktiemarkedet. Nu, to år efter han tiltrådte som præsident, udspiller der sig en verdensomspændende handelskrig. Det har også ramt en stor del af de danske selskaber, da de er meget afhængige af et gnidningsfrit globalt marked. Og det har i øjeblikket langt større konsekvenser for aktiemarkedet i Danmark, end et dansk valg nogensinde vil få.

Læs mere om Danske Invest Danmark her.
 
Dette indhold er alene udarbejdet til orientering og udgør ikke investeringsrådgivning. Tal altid med en rådgiver, hvis du overvejer at foretage en investering, og få afdækket om en given investering passer til din investeringsprofil.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.