• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Dollarsvækkelse er midlertidig – fortsat værdi i aktier

Svagere tal for den amerikanske økonomi har ført til en svækket dollar, som igen har sendt aktierne ned. Reaktionen har været voldsom, fordi det kom bag på de fleste investorer.

De sidste par uger har budt på en svækkelse af dollar, som er slået direkte igennem på aktiemarkederne. Dollarsvækkelsen blev udløst af svagere end ventede amerikanske data, og tendensen er fra Europa blevet yderligere forstærket af en overraskende stigning i inflationen i euroland.

Det var blandt andet svagere end ventede tal for det amerikanske detailsalg, der satte gang i investorernes frygt for, at den amerikanske økonomi er ved at tabe momentum. I kombination med frygten for, at inflationen i Europa stiger hurtigere end ventet – også hjulpet på vej af den seneste stigning i olieprisen, har det fået euro til at stige med 5,5 pct. over for dollar.
Fredag valgte den europæiske centralbankchef Mario Draghi derfor at gå ud og gentage, at ECB har tænkt sig at fortætte sine planlagte obligationsopkøb og dermed holde de korte europæiske renter på et lavt niveau.

Styrket euro har ramt aktierne
Den styrkede euro har bidraget til, at det tyske DAX-indeks i sidste uge lukkede 2,5 pct. lavere, mens dollarsvækkelsen har betyder, at det amerikanske S&P 500 mistede 1,5 pct. målt i kroner – og det til trods for, at de amerikanske aktier pt. ligger nær højeste niveau i år. Blandt de store vestlige aktieindeks gik det bedst for japanske Nikkei, der steg med 0,2 pct. over ugen.

At udsvingene i markedet har været så markante skyldes, at de fleste investorer har ligget positioneret ens, dvs. de har ligget til, at renterne var lave, og at dollar skulle styrkes. Når så det går den modsatte vej, er der mange, der på samme tid vil ændre på deres positioner.

”Vi er ret overbeviste om, at væksten i amerikansk økonomi nok skal komme igen. Derfor bliver det også interessant at se de kommende amerikanske nøgletal,” siger Lars Skovgaard Andersen, der er investeringsstrateg i Danske Invest.

Forventer styrket dollar igen
En af de interessante ting på tapetet i denne uge er de såkaldte ”minutes” fra FOMC – altså referatet fra det seneste møde i den amerikanske centralbanks pengepolitiske komite – der kan afsløre mere om, hvor tæt banken er på at hæve renten. Derudover kommer tal for boligmarkedet

”Vi kommer til at se et uroligt marked, indtil man bliver overbevist om, at amerikansk økonomi er på rette spor. Det er vores forventning, at det vil ske, og når det sker, vil dollar genoptage sin styrke,” siger Lars Skovgaard Andersen og forsætter:

”Det, der sker, er positivt for aktier. Den Europæiske Centralbank skal nok sørge for at holde renterne nede længe nok til at få gang i væksten. Og samtidig så vil både Europa og Japan få fordelene af en styrket dollar,” siger Lars Skovgaard Andersen.
 
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.