• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Derfor udløser græsk valg ikke aktiepanik

Danske Invests makrostrateg Jan Holst Hansen ser ikke det forestående græske valg som en større trussel mod de europæiske aktiemarkeder og danske investorer.

Når grækerne går til valg den 25. januar, vil hele Europa følge med i spænding. Worst case-scenariet er, at det venstreorienterede parti Syriza får afgørende indflydelse og ikke ønsker at fortsætte den græske spare- og reformkurs, der er en betingelse for fortsat finansiel støtte fra EU og IMF.
 
Det kan ultimativt føre til et græsk exit fra euroen og et potentielt økonomisk sammenbrud i Grækenland, og den tanke har tidligere sendt kuldegysninger gennem de finansielle markeder med store kursfald til følge.
 
Danske Invests makrostrateg Jan Holst Hansen er imidlertid ikke så bekymret for det græske valg og konsekvenserne af det, set med nordiske investorøjne.
 
”Grækenland er i dag en langt mere isoleret case end under gældskrisen i 2010-2011, og selv om et græsk worst case-scenarie kan give større kursudsving på aktiemarkederne i en periode, er det vores holdning, at det fundamentalt set ikke vil være et stort problem, og at de europæiske økonomier vil være i stand til at inddæmme bølgeskvulpende fra Grækenland,” siger Jan Holst Hansen.

Stærkere beredskab i dag
I 2010-2011 spredte gældskrisen sig ikke blot til mindre økonomier som Irland og Portugal, men også til store økonomier som Italien og Spanien, hvor renterne strøg i vejret i takt med de græske renter. De seneste uger er de græske renter endnu engang steget markant som følge af de usikre fremtidsudsigter, men rent faktisk har de italienske renter i samme periode ikke reageret, og det symboliserer ganske godt forskellen fra dengang til i dag.
 
”Siden dengang er den såkaldte ESM – European Stability Mechanism – blevet oprettet i eurozonen med op til 500 milliarder euro til at understøtte trængte økonomier. Yderligere har Den Europæiske Centralbank lanceret et pengepolitisk program, der populært sagt sikrer uanede beløb til at opkøbe statsobligationer for dermed at holde hånden under kriseramte men solvente lande som Italien og Spanien, så de ikke havner i samme situation som i 2011,” forklarer Jan Holst Hansen.
 
Derudover er de europæiske banker langt mere modstandsdygtige end dengang. De har større kapital og er mindre sårbare overfor stød.

Undervægtet i Grækenland
Grækenland rangerer i dag som et emerging market i investeringsmæssig forstand og indgår i indekset MSCI Østeuropa. Fonden Danske Invest Østeuropa har i dag 5,6% græske aktier, og det er en undervægt i forhold til benchmark, hvor græske aktier udgør 6%.
 
”Yderligere er Danske Invest Østeuropa undervægtet i græske finansaktier, som har været meget volatile de seneste år og kan forventes at blive hårdest ramt af et græsk euro-exit,” fortæller chefporteføljeforvalter Ole Gotthardt fra Danske Invest.

Overordnet set er makrostrateg Jan Holst Hansen positiv på Europa set med investorøjne, uanset udfaldet af det græske valg.
 
”Vi tror stadig, at den europæiske økonomi vil komme op i gear i 2015. Den meget forsigtige eller kortsigtede investor kan eventuelt tage lidt risiko ud af sin portefølje op til valget ved at reducere sin eksponering mod europæiske aktier, ikke mindst sydeuropæiske aktier. Men den langsigtede investor bør som udgangspunkt holde fast i sin portefølje,” siger han.
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.