• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Derfor forbliver renterne lave

Danske Invests chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen forudser lave renter længe endnu. Alligevel tøver han ikke med at anbefale obligationer i porteføljen.

Overordnet set er der tre årsager til de ekstremt lave renter i Europa, og de tre årsager er samtidig forklaringen på, hvorfor renterne vil forblive lave i lang tid fremover.
 
Efter at være kommet nogenlunde tilbage begyndte væksten i Europa at aftage hen over sommeren 2014. Denne vækstafmatning har, koblet med årsag nummer to – faldende råvarepriser - ført til lav inflation og får bekymringen for en langvarig periode med meget lav vækst og inflation til at stige. Og som det tredje har Den Europæiske Centralbank (ECB) reageret på den lave vækst og den lave inflation ved at lempe sin pengepolitik markant. Husk på, at ECB er sat på jorden for at sørge for en inflation på 2 procent.
 
ECB har klart og tydeligt signaleret, at banken har tænkt sig at føre en ekstremt lempelig pengepolitik i lang tid fremover. Helt konkret har ECB som minimum tænkt sig at lade seddelpressen køre og opkøbe obligationer frem til slutningen af 2016. Og hvis ikke inflationen viser tegn på at begynde at stige, vil ECB fortsætte med at opkøbe obligationer.
 
Et anker for de lave renter

Det betyder, at ECB lige nu virker som et anker for renterne. Og med udsigt til, at den lempelige pengepolitik fortsætter, så er der ikke udsigt til, at renterne i Europa skal stige betydeligt i de kommende år.

Hvis vi har ret, går den europæiske økonomi bedre tider i møde. Den lavere oliepris, den svækkede valuta, det sundere banksystem og den lempelige pengepolitik betyder efter vores vurdering, at væksten i Europa vil tiltage.

Udspiller disse forventninger sig, vil renterne ikke falde yderligere. De kan endda godt stige en lille smule, fordi verden bliver et bedre sted at være. Men det centrale budskab er, at vi kan se frem til en periode med fortsat lave – muligvis moderat højere – renter.
 
Obligationer giver sikkerhed

Med udsigten til så lave renter vil nogle måske spørge, om man så helt skal droppe obligationsinvesteringer.
 
Svaret er, at nej, det skal man ikke. For trods de meget lave renter og et lavt potentielt afkast er obligationer med til at give diversifikation i investorers portefølje. Det betyder blandt andet, at hvis vores forventninger om vækst ikke bliver indfriet, og Europa i stedet går ind i et scenarie med stagnation, så vil traditionelle obligationer stadig klare sig fint og tilbyde investorer beskyttelse mod de tab, der uundgåeligt vil komme på de mere risikofyldte investeringer som fx aktier.

Med udsigten til rimeligt stabile renter, lidt bedre vækst og en lempelig pengepolitik er virksomhedsobligationer et interessant alternativ til de traditionelle stats- og realkreditobligationer. For nogle investorer vil det også give mening at kigge på obligationer fra nye markeder - men det vil afhænge af den enkelte investors risikoprofil.
 
Hvis man som investor har appetit på det og plads i porteføljen, mener vi fortsat, at det er et attraktivt tidspunkt at kigge på diverse risikable aktiver i Europa, herunder selvfølgelig europæiske aktier. Men groft sagt drejer det sig bare om, at man ikke skal lægge alle sine æg i samme kurv.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.