• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Derfor er Fed klar til at hæve renten

Amerikansk økonomi skuffede ved årets start, men nu er væksten på vej op i gear. Danske Invests chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen forklarer her, hvorfor den amerikanske centralbank nok snart hæver renten.

Den amerikanske økonomi mistede fart i første kvartal. Væksten faldt efter vores vurdering fra over 3 pct. til omkring 1,5 pct. Det medførte blandt andet, at jobskabelsen aftog markant fra et meget højt niveau i andet halvår sidste år. Dermed opstod en diskussion om, hvorvidt tabet af vækst var af mere permanent karakter, eller om det blot var midlertidigt.

Vi blev selv skuffede, idet vi havde regnet med, at den amerikanske økonomi ville vokse med over 3 pct. i år, og at det ville være nok til, at centralbanken hævede renten i juni. Da væksten skuffede i starten af året, ændrede Fed retorik og lod implicit forstå, at der stadig var et stykke tid til den første renteforhøjelse.

Tre stød af midlertidig karakter
Nu begynder de gode nyheder dog at løbe ind. Erhvervstilliden viser tegn på stabilisering. Aktiviteten på boligmarkedet er tiltaget, og allervigtigst er jobskabelsen accelereret.

Hvad foregår der?

Vores holdning er meget simpel. Amerikansk økonomi blev ramt af tre negative stød. En stærkt faldende oliepris, en kraftigt stigende valuta og en relativ hård vinter.

Fælles for alle tre er, at de er af midlertidig karakter, og det betyder, at efterhånden som de alle tre aftager, vil økonomien efter vores vurdering ganske enkelt tiltage i styrke.

Det er præcist det, vi ser nu. Aktiviteten på boligmarkedet blev hårdt ramt af vinteren. Det er nu under normalisering.

Olie- og gassektoren skulle tilpasse sig til en permanent lavere oliepris, og i den forbindelse er antallet af operationelle boreplatforme halveret på blot seks måneder. Nu er industrien tæt på at have tilpasset sig, og der er efterhånden mindre behov for at skære yderligere i investeringerne i olie- og gassektoren.

Disse to ting, mener vi, er de vigtigste årsager til, at væksten i USA allerede – efter vores vurdering – er tiltaget til omkring 2,5 pct. Efterhånden som den voldsomme styrkelse af dollaren er aftaget, så vil også effekten af dette negative stød aftage.

Bankerne har det godt igen
Dertil kommer det helt centrale budskab, at det amerikanske banksystem er i en god tilstand. Bankerne låner penge ud til virksomheder, der vil investere. Og virkelig vigtigt for os, så lemper de lige så stille og roligt på de meget restriktive betingelser for boliglån.

Boligmarkedet er den sidste sektor i amerikansk økonomi, som ikke er normaliseret. Det skyldes delvist de exceptionelt stramme kreditbetingelser for boliglån, som altså lempes moderat nu. Kombineret med. at de tre negative stød aftager, vurderer vi, at væksten vil fortsætte med at tiltage til omkring 3 pct.

I de seneste to jobrapporter har beskæftigelsesvæksten været over 200.000 pr. måned, og efter vores vurdering vil den tendens fortsætte. Dermed mener vi, at det kun er et spørgsmål om tid, før Fed hæver renten. Vores bedste bud er, at det sker til septembermødet.

Men vi understreger dog, at ligesom en hård vinter kunne påvirke centralbankens beslutning, så kan andre uventede stød også udsætte den første renteforhøjelse.

Bliv ikke bange
Hvad betyder det egentlig for os som investorer? Hvorfor er vi så fokuserede på den første renteforhøjelse? Det er groft sagt, fordi vi mener, at den første renteforhøjelse fra Fed vil skabe usikkerhed på de finansielle markeder. Vi har levet så længe med exceptionelt lempelig pengepolitik, at de finansielle markeder lige skal indstille sig på dette nye regime: Stigende korte renter.

Vi forventer derfor ikke markant positive afkast på amerikanske aktier op til den første renteforhøjelse. Men når vi kommer forbi den første renteforhøjelse, og vi har mere klarhed over, hvilken kurs den amerikanske centralbank vil tage, så falder vi tilbage til den grundlæggende årsag til, hvorfor renterne er på vej op – nemlig fortsat solid vækst i såvel global som amerikansk økonomi. 

Investorerne skal derfor ikke blive for bange, hvis aktiemarkederne i  de næste måneder svinger lidt mere end normalt. Og falder aktierne betydeligt tilbage, er vi højst sandsynligt klar med en købsanbefaling. Hold godt øje derude …

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.