• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Cykliske selskaber klarer sig godt trods krisen

Flere cykliske selskaber har klaret sig godt trods kurstæsk under krisen. Det viser, at udviklingen i høj grad er præget af frygt frem for fakta, lyder forklaringen.

Flere cykliske selskaber står med fine regnskabstal, gode ordrebøger og en veltrimmet organisation, selv om aktiekurserne specielt i august og en stor del af september er raslet ned under den nuværende krise i Europa.

Netop konjunkturerne er ellers normalt afgørende for de cykliske aktiers udvikling, da opturene giver masser af ordrer og penge i kassen, mens virksomhederne i nedgangstider noterer færre ordrer i kraft af den lavere økonomiske aktivitet. Af cykliske brancher kan nævnes industriselskaber, bilproducenter og andre producenter af langvarige forbrugsgoder.

Men trods krisen i Europa med store problemer i de sydeuropæiske økonomier og risikoen for recession, klarer flere af de cykliske virksomheder sig godt.

Fået de fleste regnskaber
”Vi har nu fået de fleste af regnskaberne for tredje kvartal, og det har været pæne regnskaber også for de cykliske selskaber selv om regnskaberne forståeligt nok er præget af forsigtighed med hensyn til forventninger til fremtiden. Regnskabstallene viser, at de kursfald, vi så i august og september var overdrevet,” fortæller chefporteføljemanager Ivan Larsen fra Danske Capital.

Han forklarer, at kursfaldene selvfølgelig indikerede, at der var nogle makroøkonomiske udfordringer i Sydeuropa, men også at verden var ved at gå ned i et stort, sort hul i 2012. Regnskaberne har imidlertid vist, at det ikke ser ud til at være tilfældet.

Virksomhederne er forsigtige
”Selvfølgelig er virksomhederne forsigtige, og vi er jo alle usikre på, hvad der skal ske i 2012. Men mange selskaber er godt forberedte, og deres lagerbeholdning er på et helt andet niveau end i 2008, hvor krisen kom bag på alle og efterlod store lagre i virksomhederne,” fortæller Ivan Larsen.

En af de virksomheder, der har fået kurstæsk, er industriselskabet Jungheinrich. Selskabet producerer gaffeltrucks og ligger i både Danske Invest Small Cap og Danske Invest Tyskland. Og resultaterne i virksomheden kan ikke retfærdiggøre de kurstab, aktien oplevede i august og september.

De bedste marginer
”Jungheinrich kom ud af tredje kvartal med et stærkt resultat med nogle af de bedste marginer, de har nogensinde har præsteret. De kører på fuld kapacitet og forbereder endda en kapacitetsudvidelse, fortæller Ivan Larsen. Han forklarer, at selskabet samtidig er godt forberedt til en mulig nedtur i 2012, fordi man benyttede krisen i 2008 til at skabe en mere fleksibel omkostningsbase. Man har eksempelvis i dag en langt højere andel af tidsbegrænsede ansættelser end tidligere, hvilket giver en større fleksibilitet i selskabets planlægning.

”Aktiemarkedet har ikke belønnet de pæne regnskaber, som Jungheinrich faktisk har præsteret hele 2011, siger Ivan Larsen.

Jungheinrich fylder 2,8 pct. i både Danske Invest Europa Small Cap og Danske Invest Tyskland.
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.