• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Chefporteføljerådgiver: Her har vi hentet vores merafkast

Chefporteføljerådgiver Jesper Neergaard Poll beskriver højdepunkterne i de seneste års positive udvikling for Danske Invest-fondene med danske aktier.

De to fonde Danske Invest Danmark Fokus og Danske Invest Danmark har de seneste tre år været inde i en usædvanligt stærk periode. Hvert eneste af de seneste 11 kvartaler har de efter omkostninger opnået et merafkast i forhold til det benchmark, som afdelingerne måler sig op imod – det brede danske aktieindeks OMX København Totalindeks Cap.

Danske Invest Danmark Fokus har i den periode leveret et samlet merafkast på 43 pct. efter omkostninger, og Danske Invest Danmark et merafkast på 24 pct. efter omkostninger.
I denne artikel fortæller Jesper Neergaard Poll, hvilke selskaber der især har bidraget til merafkastet. Her ligger Vestas og Pandora på første- og andenpladsen.

”De to virksomheder var helt klare turn around-historier, hvor vi så en mulighed for en vending i forretningen, der kunne få dem tilbage på sporet igen,” siger Jesper Neergaard Poll .

”Vestas ramte vi klokkerent tilbage i slutningen af 2012, da den var nede og vende i kurs 30. Allerede i 2014 var den oppe i kurs 250, og nu ligger den i kurs i 375,” tilføjer han.

Grundig forudgående research
Inden Jesper Neergaard Poll og resten af teamet valgte at sætte en større andel af afdelingernes midler i Vestas, havde de lavet en gennemgående research.

”Det kan umiddelbart se ud til, at vi tog en stor risiko ved at gå stort ind i Vestas-aktien, efter at den konstant var faldet fra kurs 650, hvor den lå i 2008. Men vi havde lavet så meget research inden, at vi var meget  sikre på, at den restrukturering, der var i gang i virksomheden, ville blive en succes og dermed trække aktiekursen op,” siger Jesper Neergaard Poll og fortsætter:

”Derudover har markedet for vindenergi vist sig meget bedre, end mange forudså tilbage i 2012, og der er i perioden kommet flere politiske initiativer bl.a. i USA, der støtter op om vindmøllebranchen. Det gjorde, at der kom ekstra skub under aktien, da restruktureringen viste sig at blive en succes.”

Pandoras comeback
På samme måde så teamet en snarlig vending i smykkevirksomheden Pandora, som efter mindre end et år på børsen havde tabt over 80 pct. af sin børsværdi.

”Der kom ny direktør i Pandora, som, efter vores vurdering, havde en god forståelse for, hvad der havde skabt problemerne i virksomheden. Han rullede eksempelvis de prisstigninger på smykkerne tilbage, som var blevet forårsaget af de højere råvarepriser på det tidspunkt,” siger Jesper Neergaard Poll og fortsætter: ”Siden den nye direktør kom til, er det kun gået fremad for Pandora, og siden vi købte ekstra op i selskabet, er aktien steget med 900 pct.”

De  to Danske Invest-afdelinger tabte derimod mindre end markedet på de store aktienedture i Vestas og Pandora, da investeringsafdelingerne på det tidspunkt lå med en lavere procentdel af formuen i selskaberne, end hvad de procentuelt fyldte i benchmark.

Positiv på entreprenørselskaber
Et tredje selskab, der har bidraget meget til det store merafkast, er entreprenørselskabet Per Aarsleff. Per Aarsleff-aktien er steget 370 pct. siden 2013 og er også et eksempel på en turn around-case.

”Vores teori var, at der var ved at ske en hel del i den danske entreprenørbranche. Flere af de danske entreprenørselskaber havde fået ny ledelse, og blandt aktørerne i branchen kom der mere fokus på værdiskabelse og på afkast af den investerede kapital, som er et af de allervigtigste nøgletal for os,” siger Jesper Neergaard Poll, der fortæller, at selskabet Højgaard Holding, der ejer entreprenørvirksomheden MT Højgaard, også er i afdelingerne og har bidraget positivt til afkastet.

Andre markante investeringer
På samme måde har selskaberne Genmab og Royal Unibrew været fænomenale aktiesucceser for Jesper Neergaard-Poll og resten af teamet. De købte Genmab-aktien tilbage i 2013, mens selskabet kun var et mellemstort børsnoteret selskab. I dag hører Genmab til blandt de største børsnoterede selskaber.

”Genmab var ikke en turn around-case, men biotek blev generelt handlet længere ned i forbindelse med aktienedturen 2011 end resten af markedet,” siger Jesper Neergaard Poll og tilføjer: ”Vi kunne se, at selskabet havde meget interessante produkter undervejs, og vi mente, at den var blevet handlet uforholdsmæssigt langt ned.”

Dertil kommer selskaber som Novo Nordisk, Coloplast samt Simcorp, der også har været en god bidragsyder til porteføljernes merafkast. Aktiekursen er fordoblet i 2015, og selskabet står muligvis foran et gennembrud på det nordamerikanske marked, som kan føre til, at selskabet vinder flere ordrer - og dermed kan presse mere omsætning igennem sin faste omkostningsbase, lyder det fra Jesper Neergaard Poll.

Brændte sig på Solar
Til gengæld har Jesper Neergaard Poll brændt sig på en potentiel turn around-case. Nemlig virksomheden Solar, som er leverandør af produkter inden for el, vvs og ventilation. Inklusiv udbytter er virksomheden steget med 29,5 pct. over de seneste tre år, mens benchmark er steget med 99,5 pct. Det kostede dyrt på afkastet i forhold til benchmark i perioden fra 2012-14, da de to danske Danske Invest-porteføljer havde en overvægt i Solar i forhold til sit benchmark.

”Solar var bl.a. i denne periode ramt af vigende hovedmarkeder, og genopretningen af disse udviklede sig langsommere, end vi havde forventet,” siger Jesper Neergaard Poll.

Den negative udvikling for Solar er dog  vendt i løbet af de sidste 12 måneder, hvor virksomheden har outperformet markedet markant med en stigning på 55 pct. mod markedsafkastet på 23 pct. Dette er sket på baggrund af en række frasalg af ikke-kerneforretninger samt en bedring af driftsresultaterne.

”Solar har været gennem et ledelsesskift siden maj 2014, og vi har tiltro til, at den nye CEO vil iværksætte en række tiltag, som, vi mener, kan øge indtjeningen og lønsomheden i virksomheden fremover,” siger Jesper Neergaard Poll.

Husk, at historiske afkast ikke er en garanti for fremtidige afkast, og at afkast kan blive negative. Tal altid med din investeringsrådgiver, inden du foretager en eventuel investering.

Se info om Danske Invest Danmark her

Se info om Danske Invest Danmark Fokus her

Læs også: To fonde med danske aktier slår markedet 11 kvartaler i træk
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.