• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Billigere olie giver privatøkonomien et løft

Prisen på en tønde råolie er faldet over 25 pct. siden toppen og ligger nu på det laveste niveau siden 2010. Det er godt nyt for privatøkonomien og bør give et større forbrug til gavn for den økonomiske vækst, vurderer Danske Invests chefanalytiker.

Den globale forbruger har fået flere penge mellem hænderne til at forsøde tilværelsen. Prisfaldet på olie har nemlig sendt de energirelaterede udgifter på skrump og efterladt bedre plads til andre varer. Derfor er den billigere olie overordnet set en god nyhed for den globale økonomi, vurderer chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen. Prisfaldet giver dog også udfordringer i nogle lande. Bo Bejstrup Christensen peger på en række områder, hvor den billigere olie får en effekt.

Større forbrug i USA og Europa
Den billigere olie løfter privatforbruget i blandt andet USA og Europa, fordi man her er nettoforbruger af olie. Og falder prisen, giver det luft til andre varer.

”Det bør der komme større forbrug ud af. Det gælder eksempelvis USA, hvor den faldende oliepris kommer forbrugerne direkte til gode,” fortæller Bo Bejstrup Christensen.

Stort energiforbrug er lig stort forbrug generelt
Analyser viser, at der er en sammenhæng mellem personers energiforbrug og deres forbrug mere generelt. Derfor peger Bo Bejstrup Christensen på, at især olieprisen kan få en stor betydning for det generelle privatforbrug.

”De mennesker, der bruger den største del af deres indkomst på energirelaterede varer, er mennesker med relativt lave indkomster. Det er samtidig også de mennesker med den laveste opsparingskvote,” fortæller Bo Bejstrup Christensen. Dermed er det mere sandsynligt at de sparede penge på fx benzin går til andet forbrug i stedet for at blive sat i banken. Det gavner privatforbruget.

Olien presser Europa på inflationen
Mens den billigere olie er godt for privatforbruget i blandt andet Europa, skaber den også udfordringer. Europa kæmper med en lav inflation, og faldende oliepriser gør ikke den udfordring mindre.

”I Europa kommer faldet i olieprisen på et tidspunkt, hvor inflationen allerede er lav – og væsentligt lavere end Den Europæiske Centralbank, ECB, ønsker. Det kan gøre ECB’s opgave med at øge inflationen sværere på den ultrakorte bane. Det er dog vigtigt at huske på, at den lavere oliepris stimulerer væksten, så selvom inflationen falder, vil væksten drage nytte. Det er trods alt gode nyheder,” fortæller Bo Bejstrup Christensen.

Energiproducerende lande taber – Kina vinder
Den faldende oliepris gør ondt på især de lande, der har en stor indtægt ved at udvinde og sælge olie. Det drejer sig blandt andet om Rusland, der har en stor olie- og gasproduktion samt udvalgte lande i Latinamerika som eksempelvis Venezuela.  I den anden ende af rørledningerne er der til gengæld glæde. Det gælder blandt andet Kina, der er storforbruger af olie.

”Det her er godt nyt for Kina. Den lavere oliepris kommer nemlig på et godt tidspunkt for kinesisk økonomi, som på det seneste har oplevet en nedgang i den økonomiske vækst,” siger Bo Bejstrup Christensen.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.