• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
  Find
 • Hovednummer

  +45 3333 7171

  • Kontakt os hele døgnet


  Investering Direkte

  +45 5585 0435

  Man-fre: 09.00 - 18.00
  Support til Netbank
  70 105 501
  Man-tors: 08.00 - 23.00
  Fredag:     08.00 - 20.00
  Lørdag:     09.00 - 19.00
  Søndag:    09.00 - 23.00

  Spær dit kort
  70 20 70 20

  Bliv kunde

  70 10 17 08
Del

Aktierne har givet mest på det helt lange sigt

Hvert år regner eksperter fra bl.a. London Business School på de langsigtede afkast. På den lange bane har aktierne holdt trit med inflationen og givet bedre afkast end obligationsinvesteringer.

Filosoffen Søren Kierkegaard skrev engang, at "Livet forstås baglæns, men må leves forlæns". Sådan er det også på aktiebørserne, hvor pludselige rutsjeture kan gnave af afkastet. I august var aktierne på en glidebane nedad – bl.a. fordi udsigterne for den globale vækst er usikre.

Men ét er det korte sigt. Andet er det lange sigt. Hvad har de langsigtede investorer egentlig fået ud af aktieinvesteringer - og kan man overhovedet lære af fortiden, når man skal investere for fremtiden?

Det er nogle af de spørgsmål, som en gruppe eksperter - blandt andet fra London Business School - forsøger at belyse i en årlig analyse. I analysen regner eksperterne på de helt langsigtede afkast af aktier og obligationer.

Solidt realafkast fra aktier på langt sigt
Og hvad fortæller historien så? Jo, først og fremmest, at aktierne på alle de markeder, der indgår i analysen, på den lange bane har kunnet holde trit med inflationen. Det viser realafkastet, som har været positivt. Købekraften af investors opsparing er altså steget.

Globale aktier under ét har givet et årligt realafkast på 5,5 pct. siden 1900. I Danmark er tallet lidt lavere - cirka 5 pct.

Det er bedre end obligationsafkastet. For på samtlige markeder har aktierne givet et bedre afkast end de mere sikre obligationer. Højest i Australien, hvor aktierne årligt har givet næsten 6 pct. ekstraafkast i forhold til obligationer siden 1900. Investorerne har altså fået et merafkast ved at påtage sig den større risiko ved aktieplaceringer.

Obligationerne bedst de seneste 10 år
I analysen ser forfatterne på det helt lange sigt, men de har også regnet på resultaterne i de seneste 10 år. Her har obligationerne gået deres sejrsgang mange steder. Det betyder, at obligationer faktisk har været en bedre investering end aktier på 15 ud af 19 markeder siden 2000.

I nogle perioder kan obligationerne altså klare sig bedst - og derfor er det en god ide at sprede investeringerne over både aktier og obligationer og gerne investere i både Danmark og udlandet.

Vi anbefaler, at du sammen med din bankrådgiver lægger en investeringsprofil, der tager højde for risiko og investeringshorisont.

Læs mere om investeringsprofilen.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du til- og afmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.