• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Teknologiaktier er tilbage - stærkere end før boblen brast

Symbolet for dotcom-bølgen - Nasdaq-indekset - er tilbage i fordums højder. Men mens teknologiaktierne dengang var kendetegnet ved meget håb og meget lidt indtjening, er der i dag solid indtjening hos selskaberne.

Det amerikanske Nasdaq-indeks, der om noget symboliserede dotcom og det dengang så hypede begreb ”Ny økonomi”, er tilbage i fordums højder fra før boblen brast . Nasdaq lukkede i begyndelsen af ugen over indeks 5000 for første gang i 15 år.

Men denne gang ser tingene anderledes ud, end da luften gik ud af boblen, og indekset over de næste to et halvt år mistede 78 procent af sin værdi.

”De selskaber, der fik lov til at overleve dotcom, fokuserede meget på indtjeningen, og det betyder, at mange af dem i dag har meget lidt gæld. Men sektoren fik en udrensning og står i dag tilbage som en meget solid sektor,” siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Invest.

Nasdaq nåede i marts 2000 at have syv handelsdage, hvor indekset lå over 5.000. Den foreløbige top var 10. marts 2000, hvor indekset i løbet af dagen nåede op på 5.132,52.

”Nu nærmer vi os de gamle højder, og kan det så hænge sammen? Ja, det kan det. Det er nogle andre selskaber. Vi er mere komfortable ved at ligge i Nasdaq nu end tilbage i 2000. Derfor bliver det spændende at se, om kurserne kan fortsætte yderligere op,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Sektoren er uundværlig i dag
Der er sket meget siden dotcom-æraen, hvor Nasdaq-indekset bestod af 5.000 aktier. I dag er tallet halveret som følge af konkurser, opkøb/fusioner og afnoteringer.

Lars Skovgaard Andersen peger på, at teknologi i dag er en langt mere integreret del af vores hverdag end dengang.

”Teknologi er gået hen og blevet en form for utility – altså en nødvendighed for mange af os. Derfor bliver teknologi-selskaberne generelt mindre konjunkturafhængige end før. Mange selskaber har fået en stabil indtjeningsbase,” siger Lars Skovgaard.

Tilbage i 2000 blev en gennemsnitlig Nasdaq-aktie handlet til en kurs, der modsvarede 175 gange selskabets indtjening. I dag handles Nasdaq-aktierne ifølge Bloomberg til under 32 gange indtjeningen.
”Dengang var mobiltelefoner nye. Og man begyndte at forudsige, hvad fremtiden ville bringe. En af de helt vilde ting var, at man også skulle kunne gå på nettet med sin mobiltelefon. Problemet var bare, at hverken hastighed eller telefonerne var gode nok. Et godt eksempel var wap-telefonen – det virkede bare ikke,” fortæller Lars Skovgaard Andersen og tilføjer:

”Meget af det, man drømte om i 2000, det sker jo nu. Nu er vi blevet mobile hele tiden.”
I dag ejer hver tredje af verdens seks milliarder mennesker en smartphone, mens 40 procent har adgang til internet.

”Disse nye teknologier fører masser af muligheder og forretninger med sig. Der er kommet et boost til økonomien – dengang talte man om den såkaldte ny økonomi, nu er den her med 15 års forsinkelse,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Sådan investerer du i teknologi
Hvis man som investor overvejer at investerer i teknologiaktier, vil en fond give mulighed for at få en bred eksponering og dermed en bedre spredning af risikoen end ved at købe enkeltaktier.
”Hvis du gerne vil med ind på den udvikling, teknologien står over for, så er det svært at være med via få enkeltaktier. Så hellere købe ind i en fond for at få en god base, så kan man selv købe et par enkeltaktier, man virkelig tror på,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Fonden Danske Invest Teknologi investerer i teknologiaktier verden over. Strategien sigter mod at finde selskaber, der kan drage fordel af udvikling, produktion, distribution og anvendelse af teknologi i bred forstand. I øjeblikket er knap 90 procent af fondens investeringer i amerikanske teknologi-selskaber. Sidste år fik fonden et afkast på 27,15 procent, og over de sidste fem år ligger det årlige afkast på 21,01 procent i gennemsnit. Historiske afkast er dog ingen garanti for fremtidige afkast.

”De flotte afkast er et udtryk for, at teknologisektoren er blevet en mere moden sektor. Selskaberne er blevet mere investorvenlige og er begyndt at udbetale udbytter og købe egne aktier tilbage,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Investeringsstrategen vurderer, at teknologiaktier fortsat vil kunne gøre det godt.

”Transformationen mod mere teknologi i hverdagen og nye måder at bruge den på fortsætter. Vi ser også, at de store multinationale selskaber begynder at øge deres investeringer i nyt opdateret it-udstyr og i ny fremtidig teknologi, og det vil smitte af på resten af sektoren,” siger han.

 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.