• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Stærke udsigter på finansmarkederne - men pas på!

Det kan som aktieinvestor i særligt Europa og USA være svært at få armene ned. 2013 blev et stærkt år, og vejrudsigten for 2014 på de finansielle markeder peger på høj sol og fortsat fremgang. Men husk risiciene.

Danske Invests chefanalytiker er optimistisk for global økonomi i 2014, men løfter alligevel pegefingeren. For  der er stadig risici, som kan sende skyer ind over markederne.
Bo Bejstrup Christensen peger på en række faktorer, man som investorer skal være opmærksom på i løbet af de næste måneder på tværs af de forskellige markeder. 
 

  1. Domstolsafgørelse og EU-valg venter i Europa
Europa har vendt recessionen til svag vækst, og renterne i de Sydeuropæiske lande er faldet. Bo Bejstrup Christensen er da også positiv over for europæisk økonomi, men peger på en række events, der kan smitte af på udviklingen.
 
”Den tyske forfatningsdomstol kommer i foråret med sin afgørelse om, hvorvidt ECB’s redningsplan for de kriseramte sydeuropæiske lande var lovlig. De fleste er enige om, at der nok bliver nikket OK til planen, men der er slet ingen garantier. Samtidig har vi EU-parlamentsvalg, og en række EU-skeptiske partier står stærkt i målingerne,” siger Bo Bejstrup Christensen. 
 
  1. Europæiske banker bliver stresstestet
I kølvandet på den seneste finansielle krise har EU besluttet at stressteste en række banker for at sikre, at de er robuste nok til at kunne modstå lignende kriser. De endelige resultater af disse test kommer i løbet af sensommeren og efteråret, og det kan give uro, forklarer Bo Bejstrup Christensen.
 
”Det er selvfølgelig altid spørgsmålet, om der er skeletter, der vælter ud af skabet hos nogle banker. Det vil kunne ryste markederne, hvis der er større banker, der falder igennem,” siger Bo Bejstrup Christensen. 
 
  1. Kinas udlånsvækst skal ned
Én af udfordringerne for Kina er, at væksten i landet i for høj grad er lånefinansieret. Ifølge Bo Bejstrup Christensen er landet nødt til at få sin kreditvækst ned for at skabe en holdbar vækst på den lange bane. Men en nedgang i kreditvæksten vil påvirke økonomien.
 
”Når Kina holder igen med kreditvæksten vil det skabe en afmatning i den kinesiske vækst, og samtidig kan det også skabe problemer i det finansielle system,” siger Bo Bejstrup Christensen. 
 
  1. Risiko for politisk støj i USA
Den politiske usikkerhed er generelt blevet mindre i USA, men det ændrer ikke ved, at gældsloftet skal genforhandles først på året, og samtidig er der midtvejsvalg i år. Det kan påvirke markederne.
 
”Politikerne i USA har svært ved at samarbejde. Det har vi set tidligere. Derfor er der en risiko for, at gældsloftet og det forestående midtvejsvalg kan give noget uro, som kan smitte af på markederne,” siger Bo Bejstrup Christensen. Derudover peger han på, at Janet Yellen vil afløse Ben Bernanke som chef for den amerikanske centralbank, og at skiftet kan give usikkerhed om måden at kommunikere på. 
 
  1. Usikkerhed om renterne
2014 har udsigt til at blive det bedste år for global økonomi siden 2010. Og optimismen er intakt på trods af de nævnte risici. Men øget global vækst betyder også et pres på renterne i opadgående retning.
 
”Vi har været vant til mange år med rekordlave renter. Men hvis vi får ret i vores forventning om, at global økonomi får ét af de bedste år i lang tid i 2014, så vil det skabe et opadgående pres på renterne. Og hele diskussionen om stigende renter kan skabe usikkerhed ligesom i foråret 2013,” siger Bo Bejstrup Christensen.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.