• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Ruslandskrisen: Hold øje med energi- og klimaaktier

Uroen efter Krim-krisen sætter fokus på Vestens afhængighed af russisk gas. Det giver muligheder for klima- og energiaktier.

Når Rusland skaber uro omkring både sig selv og sine naboer sætter det fokus på energien. Landene i f.eks. Europa bliver således mindet om, hvor afhængige vi er af russisk olie og gas, og det leder automatisk tankerne hen mod, hvordan vi kan gøre os selv mere uafhængige. Det nyder især klima- og energiselskaberne godt af, fordi ord som energieffektiviseringer og alternativ energi kan bringe smil frem hos de vestlige landes regeringer.

Danske Invests afdeling med klima-aktier, KlimaTrends, har oplevet et stærkt 2013 med et afkast på 26,24 pct., og udviklingen er fortsat i 2014 med en stigning i februar på 3,8 pct. Giles Money fra Schroders Investment Management er porteføljerådgiver for afdelingen, og han og hans kolleger peger på en række årsager til, at energi-aktier har en fordel i øjeblikket – udover det energifokus, som Ruslandskrisen har skabt.

Energieffektivisering går frem
Den finansielle krise ramte investeringer i byggesektoren hårdt og gav udfordringer for eksempelvis nye lys-systemer og renoveringer I bygninger. Men nu er områder som energieffektivisering igen tilbage med høje vækstrater.

”Afkastene på investeringer inden for energieffektivisering er så interessante, at vi forventer, at den strukturelle vækst vil fortsætte på et højt niveau,” lyder det fra Giles Money og hans kolleger.  Eksempler på investeringer i energieffektivisering er Osram Light, Cree og Dialight, alle inden for belysning.

Nye teknologier sætter dagsordenen
Én af årsagerne til, at energi-aktier er blevet interessante er udviklingen af nye teknologier, der gør klima-investeringer mere attraktive at gennemføre set ud fra en økonomisk synsvinkel.

”Udviklingen af nye teknologier går meget hurtigt inden for bl.a. solarenergi, LED, elbiler og energieffektivisering. Det giver store investeringsmæssige muligheder i klimarelaterede aktier,” lyder det fra Giles Money.

Mindre afhængighed af politikerne
Netop nye teknologier betyder også, at klima-relaterede aktier ikke i så høj grad som tidligere har brug for politikernes hjælp og støtte. Det er positivt.

”De lyse udsigter skyldes også, at branchen i dag meget mindre afhængige af regeringernes politik end i tidligere år. Det skyldes, at økonomien i investere i klimatiltag i dag er langt mere positiv og dermed mindre afhængig af politikerne hjælp,” forklarer Giles Money og hans kolleger. Vindenergi er et eksempel på dette. Vindenergi er i nogle områder i dag konkurrencedygtige med andre former for energi – også uden offentlige tilskud.

Økonomisk vækst skubber bagpå
Den generelle udsigt til vækst i den globale økonomi vil fremover også give et boost til klima- og energiaktier, vurderer Schroders. Efterhånden som der kommer flere penge mellem hænderne hos både private og virksomheder stiger lysten til klimainvesteringer også.

”Efterhånden som erhvervstilliden og forbrugertilliden bliver bedre og stiger globalt set, så vurderer vi, at vækstraten for mange af disse industrier vil stige endnu mere,” lyder forudsigelsen fra Giles Money og hans kolleger.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.