• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Kan danske aktier gøre det igen?

Danske aktier løb fra de store internationale aktieindeks i 2015. Porteføljerådgiver Jesper Neergaard Poll giver her sit syn på danske aktier 2016.

31,5  pct. Så stort et afkast  gav det danske C20 Cap-indeks i 2015 målt på kursstigning og udbytte lagt sammen og lagde dermed stor afstand til de store udenlandske aktiemarkeder. Som fx det tyske DAX-indeks, der sluttede året med et afkast på knap 10 pct. og det amerikanske Dow Jones-indeks, som præsterede et afkast på 1 pct.

Men kan de danske aktier gøre det igen?
Vi har spurgt porteføljerådgiver for Danske Invest Jesper Neergaard Poll, der har ansvaret for investeringer i danske aktier og er chef for Danske Invest-afdelingerne Danske Invest Danmark og Danske Invest Danmark Fokus, der i 2015 gav et afkast på henholdsvis knap 37 pct. og 41 pct.

Hans klare vurdering er nej. Vi kommer ikke til at opleve så stort et afkast på det danske aktiemarked i år.

”Men dermed ikke sagt, at vi ikke får et positivt afkast på danske aktier i 2016 – det bliver bare i mindre skala end i 2015,” siger Jesper Neergaard Poll, der ser mulighed for en stigning til C20 Cap på ca. 10 pct. i 2016.

Ligesom tilfældet var i 2015 regner han dog med, at Danske Invest-afdelingerne Danmark og Danmark Fokus vil præstere et afkast, der er bedre en det generelle markedsafkast.

Grunden til den beherskede optimisme for det danske aktiemarked i 2016 skyldes primært, at han regner med lavere indtjeningsvækst hos de danske virksomheder i 2016 i forhold til 2015.

Indtjeningsvækst under 10 pct.
I 2015 havde de danske virksomheder en gennemsnitlig indtjeningsvækst på lige lidt over 20 pct.

”For 2016 regner jeg med, at den samlede indtjeningsvækst vil komme ned på under 10 pct. En lavere indtjeningsvækst fører almindeligvis til lavere kursstigninger,” siger Jesper Neergaard Poll.

En central grund til at han ser en lavere indtjeningsvækst i 2016 i forhold til sidste år, er udviklingen i dollar over for euro. Igennem 2015 blev dollar styrket med godt 11 pct. over for euro, og det var en stærk understøttende faktor for indtjeningsvæksten i de danske selskaber, da mange har dollarrelateret eksport.

”Der er ikke noget, der tyder på, at dollaren vil blive styrket med samme kraft i 2016, så det er en vigtig faktor, der nu bliver taget ud af ligningen,” siger Jesper Neergaard Poll.

Vækstudsigterne for både USA og eurozonen ser i øjeblikket bedre og bedre ud, vurderer økonomerne hos Danske Invest. Det vil understøtte indtjeningen hos de danske virksomheder, mener Jesper Neergaard Poll, men han understreger samtidig, at flere danske virksomheder har en del af deres omsætning på emerging markets.

”Både Latinamerika og Rusland har store økonomiske problemer, og der er også problemer i dele af Asien, og det tæller jo i modsat retning for de danske virksomheder, der ellers vil få gavn af, at væksten i Europa har fundet en base,” siger Jesper Neergaard Poll.

De store tals lov
De danske aktier er med de flotte aktiekursstigninger steget i pris, hvis man ser på kursen per indtjent kr. i virksomheden – den såkaldte P/E-værdi. Den gennemsnitlige P/E-værdi for hele det danske aktiemarked ligger på 18 for 2016, hvilket er højere end de på de fleste store udenlandske aktieindeks. n her skal man huske  selskabssammensætningen i det danske indeks, der består af mange selskaber inden for medicinalsektoren og biotek, mener Jesper Neergaard Poll.

”På internationalt plan er den slags selskaber altid prissat højere end eksempelvis industriselskaber. Så ud fra den betragtning er de danske selskaber faktisk ganske normalt prissat. Men flere af de danske aktier har haft helt eksplosive kursstigninger i 2015, og der er noget ’Store Tals Lov’ over det,” siger Jesper Neergaard Poll og fortsætter:

”Jo højere et selskab kommer op i indtjening, i ordrer og nye markedsandele, jo sværere bliver det at præstere den samme procentmæssige vækst igen og igen,” siger Jesper Neergaard Poll og peger på Novo Nordisk som eksempel, hvis aktiekurs er steget med 60 pct. i 2015. Indtjeningsvæksten i Novo Nordisk steg med 50 pct. sidste år.

”Selskabet har nu ramt en markedsværdi på 1000 mia. kr., og jeg ser det ikke som sandsynligt, at de igen vil vokse indtjeningsmæssigt med 50 pct. Jeg ser mulighed for en indtjeningsvækst på 15 pct., men det vil ikke trække en aktiekursstigning på 60 pct., som vi så i 2015,” siger Jesper Neergaard Poll.

Enkelte selskaber trak meget
Når man ser ud over det danske aktiemarked, er der enkelte selskaber, som virkelig har trukket de gennemsnitlige kursstigninger i vejret. Biotekvirksomheden Genmab steg med 155 pct., Vestas med 113 pct., virksomheden Chr. Hansen, der fremstiller fødevareingredienser, steg med 57 pct., Pandora med 72 pct., og transportselskabet DSV præsterede en kursstigning på 44 pct. 

Novo Nordisk har en stor vægt i det danske i C20 Cap, og også Vestas og Genmab er store selskaber, der trækker det samlede afkast for hele det danske aktieindeks på Københavns fondsbørs højt op. Selskaberne, som er steget meget voldsomt, er på den måde med til at camouflere de tab, som en række andre store danske selskaber har haft.

Eksempelvis har A.P. Møller-Mærsk tabt over 27 pct. af sin markedsværdi, det samme har TDC, FLSmidth har tabt knap 12 pct. og GN Store Nord har måttet se aktiekursen tage et slag på 7 pct. i 2015.

”Vi ser ikke for os, at der i 2016 vil være så mange af de store virksomheder, som præsterer så store kursstigninger, at de kan trække gennemsnittet så højt op som Vestas, Genmab, Novo Nordisk og Pandora gjorde sidste år,” siger Jesper Neergaard Poll.

Han peger på, hvad der medførte de helt eksplosive kursstigninger i højdespringere, Genmab og Vestas, og hvorfor han ikke mener, at det vil gentage sig i år.

Dette gav enorme kursstigninger
”Genmab fik godkendt sin nye cancermedicin, som er en revolutionerende medicin til knoglemarvscancer. Op til den endelige godkendelse på det amerikanske marked, var der indikationer om processen, der fik kursen til at stige. Men Genmab har ikke andre færdigudviklede produkter, så de har slet ikke de samme kurstriggere i år som i 2015,” siger Jesper Neergaard Poll og fortsætter:

”Det er klassisk inden for biotek-sektoren, at markedet bliver meget begejstret, når et produkt er udviklet og efterfølgende bliver godkendt. Men det er også klassisk, at begejstringen herefter stilner af.”

Jesper Neergaard Poll er dog stadig positiv på Genmab-aktien.

”Næste skridt for Genmab er nu, at de skal i gang med salg af deres cancermedicin. Det er lige nu en virksomhed med en markedsværdi på 60 mia., men uden noget salg. De skal nu bevise, at de kan gå på markedet med deres produkt. Men jeg ser ikke et scenarie, som kommer i nærheden af sidste års kursstigning,” siger Jesper Neergaard Poll.

Den danske vindmølleproducent Vestas, der mere end fordoblede sin aktiekurs sidste år, nød godt af en meget høj ordreindgang.

”I løbet af 2015 gik det op for investorerne, at ordreindgangen i Vestas ville blive meget højere igennem året, og at de ville få en bedre lønsomhed i deres forretning,” siger Jesper Neergaard Poll og tilføjer:

”Kan Vestas overraske igen i år? Nej, det mener jeg ikke, at de kan på samme måde. Selskabet kører nu med fuld kapacitetsudnyttelse, og det er allerede indregnet i aktiekursen, at 2016 vil blive et stærkt år for selskabet. Vi forventer en indtjeningsvækst i Vestas i år - men mindre end i 2015.”

Ringe tiltro til Mærsk
A.P. Møller Mærsk var omvendt en af de aktier, der trak de gennemsnitlige kursstigninger for danske aktier den anden vej med et tab på 27 pct. for b-aktien. Og Jesper Neergaard Poll ser ikke en bedring på vej.

”Den lave oliepris og udsigten til fortsat faldende oliepris er -  for at sige det mildt - ikke godt for Mærsks olie – og drilling forretning. Det gør ondt på salget i olieforretningen, og selskabet har investeret tungt i nye borerigge, der kommer på markedet inden for de kommende år. Med de lave oliepriser vil de slet ikke kunne opnå den forventede indtjening på dem,” siger Jesper Neergaard Poll og tilføjer:

”Derudover har Mærsks containerforretning det svært. Der en betydelig overkapacitet af containerskibe på verdensplan, og så har væksten i containertransporter været stærkt aftagende i løbet af 2016, og vi ser ikke, at væksten tiltager markant i løbet af 2016.”
 
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.