• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Her er efterårets aktiejokere

Investeringsstrateg sætter her ord på, hvad han ser af mulige jokere på aktiemarkederne i de kommende måneder.


Det har været en bedre sommer for aktiemarkederne end frygtet lige efter den britiske EU-afstemning. Nu er sommeren snart slut, og de globale investorer kommer for alvor tilbage fra ferie.
 
Lars Skovgaard Andersen, senior investeringsstrateg i Danske Bank har særligt tre ting i fokus, når han kigger ind i efteråret:

Udmeldinger fra den amerikanske centralbank, Fed, angående den næste amerikanske renteforhøjelse, den europæiske økonomi med særligt fokus på Italien og den økonomiske udvikling i Kina. 
 
Udmeldinger fra Fed
Det er snart ved at være et år siden, at den amerikanske centralbank hævede renten for første gang i ni år. Siden har der været spekulationer om, hvornår den næste renteforhøjelse vil finde sted.

”Henover sommeren, hvor aktiemarkederne er steget mere end forventet, har der måske været lidt en tendens til, at markederne har taget en kommende renteforhøjelse ud af ligningen,” siger Lars Skovgaard Andersen, senior investeringsstrateg i Danske Bank.

Han mener, at amerikanske aktier her i sommer har befundet sig i et ”Guldlok-scenarie” på den måde, at den amerikanske vækst har været fin, økonomiske nøgletal har været gode, og så har udmeldingerne angående renteforhøjelser fra Fed været meget tilbageholdende.

Det er en situation, hvor man bliver bekræftet i en god væksthistorie, men med fortsat udsigt til lave renter.

”Det var nok også af den grund, at Fed-medlem William Dudley i sidste uge var ude med en påmindelse om, at renteforhøjelser altså ikke er taget af bordet. Den næste forhøjelse vil komme på et tidspunkt,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Det var også i sidste uge, at Feds rentekommité, FOMC, offentliggjorde de såkaldte ’Minutes’, som er en temperaturmåling på de forskellige Fed-medlemmers holdning til, hvornår næste renteforhøjelse finder sted.

”Minutes viste, at Fed-medlemmerne er meget splittede i forhold til, hvornår næste renteforhøjelse bør finde sted. Men den korte konklusion er, at der p.t. er for lidt inflation til en renteforhøjelse,” siger Lars Skovgaard Andersen og peger på, at holdningen i Danske Bank er, at vi skal ind i 2017, før næste renteforhøjelse bliver en realitet.

”Men forskellige Fed-medlemmer vil med stor sandsynlighed begynde lidt oftere at minde os om, at en renteforhøjelse er på vej. Ingen er tjent med, at markederne tager en renteforhøjelse ud af ligningen,” siger Lars Skovgaard Andersen og fortsætter:

”Så hvis markederne glemmer renteforhøjelserne lidt for meget, skal Fed nok minde os om det. Det kan godt give nogle bump til markederne hen over efteråret.”

Det amerikanske præsidentvalg i november vil også kunne give noget støj til markederne. Men det vil primært være op til valget, mener investeringsstrategen.

”Begge kandidater kommer med udmeldinger om investeringer, og de har holdninger, der kan påvirke diverse sektorer. Men efter valget er det tilbage til hverdagen¸ og her handler det om sammensætning i senatet og kongressen, hvorvidt de vil kunne levere det, de har bebudet under valgkampen, og det er langt fra sikkert, at de kan levere, hvad de har lovet,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Uro om Italien
De europæiske centralbanker har holdt en stærk hånd under de europæiske økonomier ved at fortsætte en meget lempelig pengepolitik. Inden for den seneste tid er der desuden kommet en del meldinger om mulige forestående finanspolitiske lempelser.

”I flere år har man set den lempelige pengepolitik som den primære vej til vækst. Det, at der nu bliver åbnet mere op for finanspolitikken som en vej til vækst, er meget positivt. Udmeldinger om konkrete lempelser i finanspolitikken vil kunne påvirke aktiemarkederne positivt,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Over de næste måneder bliver der brug for positive nyheder - i et Europa hvor væksten ikke er til den gode side, understreger han.

Især Italien kan gå hen og give støj med en banksektor i dyb gældskrise, som frygtes at sætte endnu et pres på eurosamarbejdet. Desuden står italienerne over for en folkeafstemning om konstitutionel reformering. Afstemningen er iværksat af landets premierminister Matteo Renzi, og bliver hans forslag afvist af den italienske befolkning, vi han med stor sandsynlighed gå af, hvilket fra mange sider spås at give medvind til de allerede stærke EU-kritiske partier. 

”Spørgsmålet er, hvor meget vægt investorerne vil tillægge de begivenheder, men det er noget, der har potentiale til at give støj,” siger Lars Skovgaard Andersen
 
Vil Kina fortsætte stimuli?
Kina er det vigtigste land i segmentet emerging markets, og Kina er også vigtig for tilstanden i mange andre emerging markets, da disse er afhængige af Kina som handelspartner.

”Kinas vækst har overrasket, og torsdag var kreditvurderingsselskabet Moody’s ude og hæve forventningerne til væksten i Kina. Desuden hævede Moody’s vækstforventningerne til emerging markets generelt – dels grundet en stærkere kinesisk vækst, men også fordi det negative træk fra Brasilien og Rusland ikke har været så stort som frygtet,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Der er dog nogle elementer, der stadig gør aktier fra emerging markets sårbare.
Boligpriserne i de store kinesiske byer stiger meget, hvilket igen blev bekræftet af data torsdag.

”Det sker samtidig med, at den kinesiske regering bliver ved med at yde stimuli til økonomien. Med de store prisstigninger på boligmarkedet er det sandsynligt, at regeringen holder igen med stimuli fremadrettet, og en udmelding om en nedtrapning af stimuli vil kunne give dønninger til de finansielle markeder,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Ser man på emerging markets bredt, er de generelt sårbare over for en amerikansk renteforhøjelse, da disse landes gæld er bundet op i dollar.

”Men mange af landene er dog generelt blevet mindre sårbare end tidligere, da der er foretaget gældsjusteringer, der gør dem mindre udsat for en stigende dollar som følge af en renteforhøjelse,” siger Lars Skovgaard Andersen. 
 
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.