• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Europas ømme tæer er i bedring

De kriseramte europæiske lande har fået bedre styr på deres økonomi.

Euroområdet og i særdeleshed GIIPS-landene (Grækenland, Italien, Irland, Portugal og Spanien) har gennemgået en drastisk tilpasning og står nu langt stærkere end tidligere. Analytiker Jan Holst Hansen fra Danske Capital er med til at rådgive Danske Invest om den makroøkomiske udvikling. Han peger på, at de tidligere så kriseramte sydeuropæiske lande i dag har langt bedre styr på økonomien og ikke længere i samme grad er Europas ømme tæer. De står dog stadig over for store udfordringer.

Grækenland – En heroisk, men smertefuld tilpasning 
Fra 2010 til 2013 har Grækenland strammet finanspolitikken, med hvad der svarer til 30 pct. af BNP, og Grækenland har vendt et betalingsbalanceunderskud på 15 pct. af BNP til et lille overskud for første gang i 50 år. Samtidig er den offentlige saldo før renter vendt til et solidt plus.
 
”Den smertefulde tilpasning har sin pris, og oppositionspartiet Syriza står stærkt i meningsmålingerne til det kommende europaparlamentsvalg samt kommunalvalget i maj. Opnår partiet et godt valgresultat, så kan det gøre de løbende forhandlinger mellem Troika’en og Grækenland sværere,” siger Jan Holst Hansen.

Italien – Der blæser nye politiske vinde
Italien er fri af recession, og landet har overskud på den offentlige balance før renteudgifter. Men den offentlige gæld er omkring 133 pct. af BNP. Vejen til en holdbar nedbringelse af gælden kræver at vækstpotentialet løftes via strukturelle reformer. Men sidste års valgresultat kan gøre det svært.
 
”Letta-regeringen er faldet, og Renzi er ved at forme en ny regering. Renzi har lovet reformer, men den nye regering bliver inden for rammerne af det gamle parlament, da der ikke kommer valg. Det betyder, han står med samme udfordringer pga. det mudrede valgresultat i 2013,” siger Jan Holst Hansen.

Irland – Udbryderkongen
I 2013 forlod Irland låneprogrammet og skal dermed stå på egne ben fremadrettet. Landets offentlige underskud var størst i 2010, hvor det lød på over 30 pct. af BNP bl.a. på grund af udgifter til bank-redningspakker. I 2012 havde landet skåret det ned til 8 pct. En markant tilpasning, selv om der stadig er et stykke vej endnu. Væksten var positiv i 2. og 3. kvartal sidste år, så økonomien er fri af recessionen.

”Rating-bureauerne har kvitteret for den udvikling ved at opgradere irske  statsobligationer til investment grade, altså obligationer med høj kreditværdighed,” siger Jan Holst Hansen.

Portugal – Højesteret bremser reformprocessen
Portugals økonomi vokser og er fri af recession, og arbejdsløshedsraten er begyndt at falde. Samtidig er markedet begyndt at se med venligere øje på Portugal, og den 10-årige statsrente er faldet fra ca. 16 pct. til ca. 5 pct. Men Højesteret udgør en trussel mod fortsat fremgang.
 
”Reformprocessen blev bremset i 2013, da Højesteret erklærede en pensionsreform i strid med forfatningen. Det var 4. gang, Højesteret bremsede et spareprogram. Portugal lider stadig under store offentlige underskud, og reformer er nødvendige. Højesterets domme udgør derfor en risiko,” forklarer Jan Holst Hansen.

Spanien – Europas nye eksportmaskine
Lønomkostningerne er faldet betragteligt i Spanien, og den årlige vækstrate i eksporten ligger på solide 4,5 pct. Som konsekvens har Spanien nu vendt et af verdens største betalingsbalanceunderskud til et overskud. På den hjemlige front er der dog stadig problemer.
 
”Den hjemlige vækst halter, da økonomien stadig lider under den store gældssætning i 00’erne. Kreditvæksten i den private sektor er derfor fortsat negativ og lægger et låg på investeringsvæksten. Derudover opererer Spanien fortsat med et stort underskud på de offentlige budgetter,” siger han.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.