• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Derfor skal du forholde dig roligt som investor trods aktiekursfald

Den aktuelle uro på de finansielle markeder er blot midlertidig, vurderer Danske Invests chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen, der her giver indblik i baggrunden for markedsuroen.

Det nye år er begyndt med voldsom uro på de globale aktiemarkeder, herunder også det danske aktiemarked. Det er en kombination af flere faktorer, der har fået de globale aktiekurser til at falde – ikke mindst de faldende oliepriser samt kinesiske vækstbekymringer og aktiekursfald, der spreder sig til andre aktiemarkeder. Samtidig har de kinesiske myndigheder ladet den kinesiske valuta yuan svække, hvilket er noget, der også påvirker de globale aktiemarkederne, da det giver kinesiske selskaber en konkurrencefordel overfor udenlandske.

Men som investor bør man slå koldt vand i blodet. Det er budskabet fra Danske Invests chefanalytiker Bo Bejstrup Christensen.

"En fornyet uro i Kina er med til at give en negativ cocktail for aktiemarkederne, og det kan skabe meget store udsving i de globale aktiemarkeder i den næste tid. Men vi mener, at de vil stabilisere sig i løbet af første kvartal og derefter stige igen. Derfor bør man som investor forholde sig roligt,” siger han.

Han uddyber her, hvorfor hverken faldende oliepriser eller kinesisk usikkerhed og aktieuro bør give anledning til større og længerevarende bekymringer som investor:

Faldende oliepriser
Faldende priser på olie og andre råvarer har udløst bekymring for blandt andet virksomhedsobligationer i USA, hvor mange selskaber inden for energi- og råvaresektoren er hårdt pressede af de lavere priser, og det giver usikkerhed om værdien af de obligationer, som mange af disse virksomheder har udstedt. Samtidig døjer de nye markeder med svag vækst, og her bliver lande som fx Brasilien og Rusland yderligere ramt af faldende råvarepriser, da de har stor eksport af råvarer.

”Men overordnet set er den lave oliepris positivt for væksten i USA, Europa og Kina, og vi vurderer yderligere, at banksystemerne i USA og Europa er i stand til at modstå de stød, der kan komme fra trængte olie- og energiselskaber,” understreger Bo Bejstrup Christensen.

Kinesisk usikkerhed og kursfald
Vender vi blikket mod Kina, har den kinesiske økonomi en byggesektor i recession og en tung industrisektor med for meget kapacitet og for meget gæld, og Bo Bejstrup Christensen forventer et svært år for kinesisk økonomi og kinesisk vækst.

”Men selvom vi ser svag udvikling i Kina, så er der ikke tale om et kinesisk kollaps,” understreger han.

De forgangne uges store aktiekursfald på de indenlandske børser i Kina er ikke i sig selv noget, der bekymrer chefanalytikeren.

”Aktierne på det marked er meget højt prissat. Det er et meget spekulativt marked, hvor private investorer, der i høj grad gearer deres investeringer, driver 80-90 pct. af den daglige omsætning,” forklarer Bo Bejstrup Christensen.

Han ser det, der lige nu sker i Kina, som en fortsættelse af den aktieuro, der var i sommer. Dengang forsøgte den kinesiske regering at støtte markederne ved at beordre bankerne til at låne penge til diverse kinesiske institutioner til opkøb af aktier for at stabilisere markedet. Samtidig forbød de en række store investorer at sælge deres aktier i en periode på seks måneder. Karantænen for salg af aktier fra store investorer var sat til at udløbe den 8. januar 2016, og det har skabt uro blandt de spekulative kinesiske investorer. Der er dog indført nye regler, der begrænser, hvor hurtigt investorer må sælge ud af deres aktier.

”Vi mener samtidig, at den kinesiske regering vil gå langt for at garantere finansiel stabilitet, så selvom aktierne falder yderligere, så er det ikke noget, der kommer til at få store vækstmæssige konsekvenser i Kina,” siger Bo Bejstrup Christensen.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.