• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Danske aktier fortsat attraktive

Danmark har i øjeblikket verdens dyreste aktieindeks. Men måler man C20-aktiernes prisfastsætning i forhold til virksomhedernes indtjeningsvækst, bliver billedet anderledes.

Mandag den 4. maj skrev dagbladet Børsen, at det danske C20-indeks er verdens dyreste af sin slags. Det er, hvis man måler på investorernes villighed til at betale for overskuddet i selskaberne, kendt som nøgletallet price/earning eller blot p/e. Men det giver faktisk god mening, fordi det toneangivende danske indeks har en sammensætning af kvalitetsselskaber, der bør blive handlet dyrere end i resten af verden.

”Vi har et større segment af vækstselskaber, der både er stabile og veldrevne. Kombinationen af kontinuerlige vækstrater og dygtige ledelser, der med stor sandsynlighed også sidder der om et og to år gør, at investorerne er villige til at betale mere for aktierne,” siger Jesper Neergaard Poll, der er chefporteføljemanager i Danske Invest med ansvar for danske aktier.

Han peger blandt andet på Novo Nordisk, Chr. Hansen, Coloplast og Novozymes som eksempler på stabile vækstselskaber.

Historisk periode for danske aktier

Aktuelt betaler investorer 20,9 kroner i gennemsnit for at få 1 krone af det forventede overskud i 2015  for de tyve mest handlede aktier. Kigger man på alle aktier, der er noteret i København, betaler investorer i øjeblikket 19,6 kroner  for 1 krone af overskuddet, og siden 1990 har nøgletallet for det  danske aktiemarked i gennemsnit ligget nede på 15,8 kroner.  At det nu er højere, skyldes blandt andet, at flere investorer har sendt penge ind på aktiemarkedet, fordi renterne på alternativer som statsobligationer har været historisk lave.

Når flere penge flyder ind i aktiemarkedet, fører det til kursstigninger. Siden årsskiftet er det samlede danske aktiemarked steget med 22,6 procent uden udbytter, og ser man tre år tilbage, har den årlige vækst været på 26,4 procent i gennemsnit. Når aktiekurserne løber fra indtjeningen, stiger price/earnings.

Men selv om danske aktier i dag bliver handlet dyrere end det historiske gennemsnit, er prisforskellen mellem de danske aktier og  europæiske aktier faktisk mindre end  i eksempelvis perioden 2006 til 2013. Det skyldes, at de danske selskabers indtjeningsvækst i de seneste år har været høj.

”Hvis du ser på p/e-niveauet i forhold til den historiske indtjeningsvækst i perioden 1995 til 2014, så er det danske marked slet ikke særligt dyrt, og vi regner med, at de danske selskaber får en stærk indtjeningsvækst både i år og de kommende år, ” siger Jesper Neergaard Poll.

Indtjeningsvækst i sigte

Jesper Neergaard Poll og hans aktieteam  forventer, at de danske selskabers resultat før skat vokser med omkring 18 procent i år samt til næste år. I 2017 vurderer de, at væksten bliver omkring 10 procent.

Ser man på prisfastsættelsen af aktierne i forhold til indtjeningsvæksten – også kendt som PEG ratio –ser billedet da også anderledes ud. Her ligger Danmark på niveau med lande som Finland, Spanien og Tyskland.

”Foruden selskabernes indtjeningsvækst har den stærke dollar også været positiv for flere danske selskaber, der sælger meget i USA. Eksempelvis Novo Nordisk. Derudover er der udsigt til begyndende vækst i Europa, hvilket også gavner de danske virksomheder,” siger Jesper Neergaard Poll.

Værdi for pengene

Selv om danske aktier i øjeblikket bliver handlet dyrere end gennemsnittet målt på p/e, kan fremtiden stadig blive attraktiv for danske aktieinvestorer. Men når aktierne bliver dyrere, gælder det endnu mere om at kunne spotte de undervurderede aktier.

”Vi leder naturligvis efter aktier, som vi mener har en attraktiv prisfastsættelse, udsigt til kontinuerlig indtjeningsvækst og  ikke mindst en kompetent ledelse,” siger Jesper Neergaard Poll.

Som investor kan et sted at søge efter skjulte skatte være i midcap- og smallcap-selskaberne. Men her er det vigtigt at huske, at aktierne ikke er lige så likvide som C20-selskaberne. I Jesper Neergaard Polls afdeling Danske Invest Danmark bliver maksimalt mellem 15 og 20 procent af beholdningen placeret i de mindre selskaber for konstant at have likviditet i fonden.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.