• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Bliver du rig af udbytte?

Udbytte fra en investeringsforenings-afdeling giver ikke en ekstra gevinst - men en geninvestering af udbytte giver voldsom renters rente-effekt.

Til foråret triller udbyttekronerne ind på kontoen hos ejere af investeringsforeningsbeviser i Danske Invest. De forventede udbytter for foråret 2016 er netop blevet offentliggjort, og for mange mennesker er den årlige udbyttebetaling en kærkommen mulighed for et ekstra kontantbeløb, der kan bruges på rejser eller den store fødselsdagsfest.

Men er udbyttet en ekstra gevinst? Og bliver du på den måde rigere af udbytte?

Det klareste svar på det spørgsmål er nej! For det beløb, der bliver udbetalt i udbytte, bliver samtidig trukket fra værdien af investeringsbeviset. 

Værdien af beviset falder altså med nøjagtig det beløb, som du får udbetalt i udbytte. Det sker samme dag som udbyttebetalingen finder sted. Så når du får 41,8 kr. i udbytte per investeringsbevis i Danske Invest Danmark, så vil værdien af dit bevis i Danske Invest Danmark bagefter være 41,8 kr. mindre værd.

Men hvorfor betaler investeringsforeningerne så overhovedet udbytte?
Selve udbyttet kommer af to ting - fra de udbytter, som selskaberne i den pågældende Danske Invest-afdelingen har udbetalt samt af de gevinster, som afdelingen har haft via salg af aktier.

Inden for de senere år har en ny lov dog gjort det muligt for investeringsforeninger at modregne tab i foreningen med de udbytter, de får fra selskaberne eller fra realiserede gevinster fra salg af aktier.  

”Men når de eventuelle tab er dækket, så går overskuddet videre til ejerne af investeringsbeviserne i form af udbytter,” siger Brian Buus Madsen, kundechef for Danske Invest.

Han oplever, at der blandt en del private investorer hersker en udbredt misforståelse om, at udbytte er lig med afkastet.

”Man skal huske, at man sagtens kan opnå et højt afkast af sin investering, selvom der ikke betales udbytte. Kursgevinsten plus udbyttet er det samlede afkast for et investeringsforeningsbevis,” understreger Brian Buus Madsen.

3,5 gange større formue
Mange danskere med penge i investeringsforeninger ser de årlige udbyttebetalinger som en kærkommen mulighed for at få ekstra penge ind på kontoen.

Men bruger man de årlige udbyttekroner kommer man nemt til at udhule sin formue, da man derved går glip af en meget stor renters rente-effekt.  

Danske Invest har regnet på, hvor stor den renters rente-effekt bliver over tid. Beregningerne tager udgangspunkt i det brede europæiske indeks MSCI Europe og viser, at hvis man tilbage i 1970 havde sat 100 kr. i indekset MSCI Europe, men hvert år taget udbyttet ud til forbrug, vil man stå med 1.319 kr. i formue i 2015.

Havde man omvendt - hvert eneste år - reinvesteret samtlige udbyttekroner i indekset, så vil man i stedet for de 1.319 kr. have 4.601 kr. i formue i dag.

”Renters rente-effekten er altså så stor, at man efter en 45-årig periode står med en formue, der er 3,5 gange større, hvis man geninvesterer sit udbytte hvert år, end hvis man tager udbyttet ud til forbrug,” siger Brian Buus Madsen.

Geninvestér dit udbytte
Han anbefaler derfor, at man geninvesterer sit udbytte. Gerne via servicen ”Automatisk Geninvestering.”

”På den måde kan du automatisk få dine udbytter geninvesteret i den samme investeringsforeningsbevis, og du slipper på den måde for at betale kurtage, hvilket du ellers skal betale, hvis du selv geninvesterer udbytterne,”siger Brian Buus Madsen.

Er du kunde i Danske Bank, kan du høre mere om automatisk geninvestering hos din bankrådgiver, og du kan tilmelde dig i Danske Netbank. Gå ind under menupunktet ”Investering”.

Under ”Depoter” klikker du på ”Geninvestering”.  Er du ikke kunde i Danske Bank, kan du kontakte din bankrådgiver og høre om muligheden for at geninvestere udbytter. Mange pengeinstitutter tilbyder ordningen med automatisk geninvestering.

Se her de forventede udbytter
 
 
 
 

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.