• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Bevar roen som investor, selv om olieprisen svinger

Den ene dag falder olieprisen, den næste dag stiger den. Som investor bør du holde fokus på, at en lavere oliepris generelt er godt for væksten og kan give langsigtede investeringsmuligheder.

Flere modsatrettede meldinger om den fremtidige olieproduktion skaber ikke bare uro omkring olieprisen, men også på de øvrige finansmarkeder. Som investor kan det blive forvirrende, for det er ikke bare olieprisen, der hopper. De finansielle markeder hopper med.

På det seneste har OPEC forudsagt faldende amerikansk olieproduktion, mens Det Internationale Energiagentur (IAE) estimerer, at USA frem mod 2020 kommer til at bidrage mest til væksten i den globale olieforsyning. Og samtidig har Citigroups råvarestrateg advaret om, at olieprisen kan falde til 20 dollar per tønde.

Siden olieprisen i sommer nåede seneste højdepunkt lige knap under 100 dollar per tønde, har prisen været helt nede i 42 dollar. I øjeblikket handles den til en pris omkring 52 dollar per tønde.

”Som investor vil jeg fokusere på det store billede, og det er, at den lavere oliepris sætter gang i økonomien. I Danske Invest er vi langsigtede investorer og kan udnytte kortsigtede udsving til at bygge langsigtede og stærke positioner, ” siger Lars Skovgaard Andersen, investeringsstrateg i Danske Invest.

Den lavere oliepris er overordnet set godt for den globale økonomi. Det giver alle, der forbruger energi, flere penge mellem hænderne, og dermed kan det stimulere væksten,

OPEC’s gave til økonomien

Olieprisen begyndte at falde, fordi der er opstået et misforhold mellem produktion og forventet forbrug. Det sker, fordi især USA øger produktionen. OPEC – der som organisation for 12 olieproducerede lande sidder på 75 procent af verdens kendte oliereserver – sparkede yderligere til faldet ved at melde ud, at OPEC ikke vil gøre noget aktivt for at stabilisere prisen, da det netop er lande uden for OPEC, der er skyld i den øgede produktion. Siden da har OPEC-medlemmet Saudi Arabien sænket prisen på olie til Asien og USA for at fastholde sin markedsandel.

”Af alle de stimuli, der har været givet til global økonomi, er der ingen tvivl om, at OPEC’s bidrag har været blandt de største,” siger Lars Skovgaard Andersen.

OPEC-landene har den fordel, at deres olie ligger lige under overfladen. Produktionsomkostningerne er betydeligt lavere end for amerikanerne, der typisk skal benytte mere avancerede og bekostelige metoder. Nye boreteknikker er dog netop årsagen til, at USA med hast nærmer sig positionen som verdens største olieproducent.
 
 
Gå efter store, solide selskaber

Uroen om olieprisen har medført, at finansmarkederne er begyndt at interessere sig ekstra for udviklingen i de ugentlig opgørelser over især de amerikanske olielagre, men også antallet af amerikanske borerigge. Og ikke alle nyder godt af den lave oliepris.

”Mens det længe har været positivt, at olieprisen faldt, så har vi set, at det er begyndt at gøre ondt visse steder i den amerikanske økonomi. Det rammer ikke kun olieselskaber, men spreder sig som ringe i vandet til virksomheder, der direkte eller indirekte servicerer oliesektoren,” siger Lars Skovgaard Andersen.

Investeringsstrategen forklarer, at det er årsagen til, at amerikanske aktier på det seneste har fulgt med, når olieprisen er steget eller faldet.

”De store udsving i aktier i oliesektoren giver dog også muligheder for den langsigtede investor. Man skal dog passe på med kvaliteten. Vi foretrækker store, solide selskaber, der har mulighed for at udnytte eventuelle hårde tider for branchen,” tilføjer han.

Eksempler på sådanne selskaber kunne være Royal Dutch Shell, Total og Eni, der alle findes i afdelingen Danske Invest Europa Højt Udbytte.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.