• Find Danske Bank afdeling eller hæveautomat
    Find
  • Hovednummer

    +45 3333 7171

    • Man-fre: 09.00 - 17.00

    Investering Direkte

    +45 5585 0435

    Man-fre: 09.00 - 17.00

    Telefonsamtaler kan blive optaget og gemt til brug for dokumentation og sikkerhed.

    Support til Netbank
    70 105 501
    Man-tors: 08.00 - 21.00
    Fredag:      08.00 - 18.00
    Lørdag:     10.00 - 18.00
    Søndag:    10.00 - 21.00

    Spær dit kort
    70 20 70 20

    Bliv kunde

    70 10 17 08

DelClose

Bevar roen efter det græske valg

Den solide græske valgsejr til det sparekritiske parti Syriza kan skabe nervøsitet på finansmarkederne. Slå koldt vand i blodet, lyder rådet til investorerne fra Danske Invests senioranalytiker, Jan Holst Hansen

Det græske parlamentsvalg bød på en klar sejr til det venstreorienterede parti Syriza, der gik til valg på at få eftergivet noget af gælden til EU. Fra flere sider spekuleres der nu i, hvad det kommer til at betyde.

”Det er vigtigt at huske på, at Grækenland er en lille bitte økonomi. Og selv om de i forhold til deres økonomi har en stor gæld, så er den lille bitte i europæisk sammenhæng. Så ud fra det synspunkt skal vi ikke bekymre os det helt store,” siger Jan Holst Hansen, senioranalytiker i Danske Invest.

Omvendt så viser historien, at Grækenland tidligere har gjort investorerne ualmindeligt nervøse.

”I 2011 blev vi belært om, at selv om Grækenland var en lillebitte økonomi, så blev investorerne alligevel bekymrede, fordi de blev nervøse for, om det samme kunne ske for større økonomier som Spanien og Italien,” siger Jan Holst Hansen.

Derfor er markedet stærkere nu

Siden 2011 er der dog sket tre væsentlige ting, der ifølge senioranalytikeren betyder, at den finansielle risiko er betydelig lavere end før.

For det første har Den Europæiske Centralbank (ECB) fået mulighed for at gå ind og opkøbe statsobligationer fra en kriseramt økonomi, og det har fjernet investorernes frygt for et kollaps.

For det andet har man oprettet redningsfonden, European Stability Mechanism (ESM), der kan bruges i krisetilfælde. Den viste sit værd under Cypern-krisen i 2013, hvor der var så meget ro på, at statsobligationsrenterne i de andre EU-lande stort set ikke rørte på sig. 

For det tredje er de europæiske banker langt sundere i dag, og de er desuden kommet ind under den europæiske bankunion.

”Alt i alt er den finansielle risiko reduceret betydeligt. Men der er fortsat en politisk risiko, og i 2015 sker der en del på den politiske scene i Europa,” siger Jan Holst Hansen.

Ud over det netop overståede græske valg skal der også være valg i Spanien og Storbritannien, mens Italien lige som Grækenland står i en situation, hvor der skal vælges en ny præsident. Det skal ses i lyset af, at der i Europa samtidig sker der en opblusning af antireform- og anti-EU-bevægelser.
  
”Vores erfaring siger, at når den økonomiske vækst ikke er så stærk, og når vi generelt har lidt vækstbekymringer, så kan politisk ’støj’ få langt større betydning for risikoappetitten på de finansielle markeder,” siger Jan Holst Hansen.

Gode udsigter for Europa

Alligevel råder han investorer til at forholde sig i ro og ikke gå i panik, hvis der opstår uro på de finansielle markeder. 

”Når vi ser på de økonomiske nøgletal, er Europa nu ved at vende til det bedre. Men det er stadig en meget spæd start, så her i den tidlige fase kan det få stor indflydelse på aktiemarkederne. Men jo stærkere økonomien bliver, jo mindre vil det betyde,” siger han.

På første handelsdag efter det græske valg åbnede aktierne med kursfald, men efter et par timer var markederne atter i plus.

”Så hovedbudskabet er, at man skal forsøge at slå koldt vand i blodet og se igennem den politiske støj, fordi den økonomiske udvikling er ved at være bedre, og når det sker, vil investorerne generelt være mindre bekymrede for politik,” siger Jan Holst Hansen. 

Han tilføjer, at det græske valgresultat ikke ændrer på, at Danske Invest ser værdi i de europæiske aktiemarkeder. I særdeleshed de mere konjunkturfølsomme selskaber forventer Danske Invest vil give solide afkast i første halvår.

Abonnér på nyheder

Danske Invests nyhedsabonnement er en gratis e-mailservice, hvor du løbende modtager information og nyhedsopdateringer om vores produkter.

Du tilmelder dig ved at indtaste din e-mail adresse og herefter vælge, hvilke oplysninger du ønsker at modtage.

Du kan til enhver tid tilbagekalde dit samtykke til at modtage nyhedsbrevet ved at kontakte os på 3333 7171 eller skrive til danskeinvest@danskeinvest.com. Du kan også altid afmelde nyhedsbrevet ved at klikke på linket i bunden af nyhedsbrevet.

Info

Noget gik galt.

Warning

Noget gik galt.

Error

Noget gik galt.